AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/24/2016

THRİPSLER

Thripsler(TRİPSLER)
Tanımı: Erginleri, 1 mm kadar uzunlukta dar ve yassı vücutludur. Renkleri açık sarı veya sarımsı esmer renkte olabilir. Çok hareketli böceklerdir. Kanatlarının etrafında kirpik şeklinde kıllar bulunur. Yumurtaları çok küçüktür ve yumurtaları yaprak dokusuna bırakırlar.Nimfleri ergine benzer, ancak kanatları gelişmemiştir.
Bag tiripsi:ön ve arka ayaklarıda kıllar bulunur.larva erginlerin ağız yapıları sokucu emicidir.tiripsler erginleri kışları asmanın kavlamış vücutlatında,yabancı otlarda ve toprak altında geçirirler.
Zarar şekli ve yayılışı:tiripsler asmalarda ilkbaharda gözlerin uyanmasıyla başlayıp sonbaharda yapraklarını dökene kadar
Asmada zarar vermeye devam ederler.tiripsler çiçeklenmeyle
Sayıları en üst seviyeye ulaşır.ancak koruk döneminden havaların ısınmasıyla sürgün ve gövdeye zarar vermeye başlarlar.thripslerin saldırmasıyla genç yapraklar kıvrılır.daha sonra kurur.
Sürgünlerin  yapısında ise gelişim durur.kurumaya doğru yönelir.yapraklar delik deşik olur.ülkemizde bağ thripsleri yaygın olarak bulunur.
Konukçuları:
thrips türleri asma dışındaki kültür bitkilerinden çilek, kayısı, şeftali, erik, kiraz, armut, turunçgiller, ceviz, meşe ve birçok sebze, endüstri ve süs bitkileri ile yabancı otlarda da bulunmaktadır.
Thiripsler asmada daha çok kabuk altında bulunduğu için asmanın kabuğunun soyulması
Kışa girerken mücadelede faydalıdır.
Tripslerin kimyasal mücadelesine karar verebilmek için küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 10 adet, büyük yapraklı bitkilerde yaprak başına 20 adet zararlı sayısına ulaşılmalıdır. Uygun sayılar tespit edildikten sonra uygun ilaç ile ilaçlama yapılmalıdır

İlkbaharda bağın büyüklüğüne göre 20-50 asma kontrol edilir. Gözlerde ve yeni açılmakta olan yapraklarda göz veya yaprak başına ortalama 2-3 adet thrips saptandığında ilaçlama yapılabilir.
yeşil aksamının tümünün ilaçlanmasına özen gösterilmelidir. 
 İlaçlama yapılan bağda zararlı popülasyonu artmamış ise ve yeni oluşan yapraklarda zarar belirtisi görülmüyor ise, kimyasal mücadele başarılı kabul edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder