AĞAÇ BUDAMA
ŞEKİLLERİ
3 ŞEKİLDE BUDAMA
YAPILIR.
1:ŞEKİL
BUDAMASI:AĞACIN MEYVESİNE,ÇEŞİDİNE BAĞLI OLARAK
YAPILAN BUDAMA ŞEKLİDİR.
2:ÜRÜN
BUDAMASI:AĞAÇTAKİ MEYVE TUTUMUNU,KALİTESİNİ V.B.G NEDENLERLE YAPILAN
BUDAMADIR.AMA HER AĞACIN ÜRÜN BUDAMASI AYNI DEĞİLDİR.ÖRNEĞİN AYVADA ÜRÜN
DALARIN UCUNDA OLUŞUR.DİKKAT ETMEK LAZIM.
3:GENÇLEŞTİRME
BUDAMASI:YAŞLI AĞAÇLARDAKİ BAZI DAHA AZ MEYVE VERMEYE BAŞLAMIŞ YADA HİÇ ÜRÜN
VERMEYEN DALLARINI UZAKLAŞTIRIP YERLERİNE YENİ DALLARIN GELİŞİMİNİ SAĞLAMA
İŞLEMİDİR.BU İŞLEM BİRDEN DEĞİLDE
YILLARA YAYARAK YAPMAK DAHA DOĞRU OLUR.BAZI KİŞİLER BÜTÜN DALLARI KESİP
AĞAÇI KUŞA ÇEVİRMEKTEDİRLER.AĞAÇLAR ÇOĞUNLUKLA KURUR.SENEYE DAL VERİRSE DİKİNE
GİDEN DAL MİKTARI ARTAR.
BUDAMANIN FAYDALARI
BUDAMA İLE
ELDE ETTİĞİMİZ KAZANIMLAR
A:IŞIK ALMASINI
BÖYLECE AĞAÇ GELİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK
B:HASAT ZAMANINDA ÜRÜN TOPLAMAYI KOLAYLAŞTIRMAK
C:HASAT ZAMANI
DALLANMA AZ OLDUĞU İÇİN AĞACA ZARAR VERMEYİ ÖNLEMEK
D:İLKBAHARDA ÇİÇEK
TUTUMUNU ARTIRMAK YANİ MEYVEYE DÖNEN ÇİÇEK MİKTARI HEM ARTAR HEMDE DÖKÜLEN
ÇİÇEK MİKTARI AZALIR .ÇİÇEKLENME DÖNEMİ AĞACIN EN HASSAS OLDUĞU DÖNEM HEM
SULAMA ÖNEMLİDİR.HEMDE BİTKİNİN BESLENME
DURUMU HEMDE DAL MİKTARININ NORMALİN ÜZERİNDE OLMAMASI ÖNEMLİDİR.
E:BUDAMA İLE BİR
YIL ÜRÜN VERİP BİR YIL ÜRÜN VERMEME OLAYI AZALIR.
F:DAHA KALİTELİ
MEYVELER ELDE EDERİZ.
G:BUDAMA İLE KÖK
MİKTARI GELİŞİR.KÖK VE GÖVDE UYUMU ARTAR.
H:BAZI SPOR VE
BAKTERİLERDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR AZALIR.
I:AĞAÇ DAHA AZ SU
İLE YETİNİR.
J:AĞAÇ GELİŞİMİ
ARTAR.
K:DAHA HOŞ GÖRÜNÜME
SAHİP OLUR.TABİ HER AĞACIN BUDANMA TEKNİĞİ VARDIR.
L:BÖCEKLENME
AZALIR.
M:AĞACIN ÖMRÜ DAHA
UZUN OLUR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder