Topraksız tarım nedir?
Modern tarımda uygulanan en önemli
üretim tekniklerinden birisi de topraksız kültürdür.
Sera içerisinde sıcaklık, hava
oransal nemi, ışıklanma ve havanın gaz bileşimi gibi atmosferik koşulların denetlenmesi
dışında, bitkilerin kök bölgesindeki koşulların kontrol edilebilmektedir.
Topraksız tarım
1:katı ortam kültürü
2:su kültürü.
Katı ortam kültürü ülkemizde kullanılmaktadır.
. Su kültürü teknikleri ülkemizde fazla yoktur.daha çok
üniversite bünyelerinde vardır..
Katı ortam yöntemi
ise, ticari olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Katı ortam tekniğinde en fazla perlit,ponza taşı , kaya yünü,
hindistan cevizi kabuğu olan ortamlar tercih edilmektedir.
Topraksız tarım için yetiştirme ortamlarının
hazırlanmasında gerekli olan malzemeler şunlardır;Taban örtüsüSu ve gübre
tankı (polietilen, içi sıvanmış tuğla veya beton depo)Su pompasıOtomatik sulama
için zamanlayıcıpH metre ve EC
metre (çözeltinin asitliğini ve tuzluluğunu ölçmek için) Plastik yatak
Ortamların
özellikleri birinin diğerinden daha iyi olması söz konusu değilken insanların
ortam tercih etmesindeki sebep hangisinin daha uygun fiyata olmasıdır.
Ülkemizde tercih edilen bazı ortamların rezervi bulunması sebebiyle maliyet
düşmektedir..
Topraksız tarımda besin çözeltisinin yönetimi ise açık ve
kapalı sistemler olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır.
Açık sistemde, besin çözeltisi tek yönlü kullanılarak
bitki kök bölgesine uygulandıktan sonra drene olan çözelti sistemden
uzaklaştırılarak dışarı atılmakta; kapalı sistemde ise besin çözeltisi kök
bölgesine uygulandıktan sonra drene olan çözelti toplanıp kontrol edilerek
bitki kök bölgesine tekrar
uygulanmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada tarıma elverişli alanların
genişletilememesine karşın nüfus giderek artmaktadır. Bu sebepten dolayı
günümüzde birim alandan en yüksek verim ve kaliteyi sağlamak üretimin temel
amacını oluşturmaktadır.
Topraksız tarımın avantajları olmasının yanı sıra
dezavantajları da bulunmaktadır.
Toprak devre dışı kaldığı için, toprak işleme, yıkama,
dezenfekte etme gibi işlemlere gerek olmamakta, tarımsal üretim için bitki
yetiştirmeye uygun olmayan tuzlu, taşlı, çöl gibi alanlarda yapılabilmekte,
besin maddelerinin kök ortamında homojen olarak dağılmakta, bitkiler için su
stresi problemin yok olması, otomasyona uygun olması, toprak kaynaklı hastalık
ve zararlılar ile yabancı otlar sorun olmaktan çıkmakta, erkencilik topraklı
tarıma göre daha belirgindir ve verim daha yüksektir.
Bu avantajları olduğu gibi topraksız tarımın
dezavantajları ise ilk yatırım maliyetinin çok yüksek olması en büyük
dezavantajıdır.
Bazı topraksız tarım yöntemlerinin büyük teknik donanım
gerektirmesi, topraksız tarım üreticisinin mutlaka özel bilgi ve deneyime sahip
olması gerekliliği, bitki besleme ile ilgili sorunların ortaya çıkması ve
toprağın tamponluk görevini üstlenmesinden kaynaklanan bir takım özelliklerden
bu sistemlerin yoksun olmasıdır. Sürdürülebilir gıda üretiminde yapılacak
yetiştiricilik faaliyetlerinin çevre ile dost olması ve mevcut kaynakları (su,
toprak) optimum seviyede kullanması topraksız tarımın önemini arttırmaktadır.
Taban
eğimi verilmesi: Yetiştiriciliğinin yapılacağı
seranın tabanına % 0,5-% 1 eğim verilir. Uzunluğu 60 metre olan bir serada başı
ile sonu arasında 60 cm yükseklik farkı olmalıdır. Bu eğim, bitki kök
bölgesindeki fazla suyun uzaklaştırılması yani drenaj için gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder