AĞAÇ BUDAMA ANKARA

TOPRAKSIZ TARIM HAKKINDA BİLGİLER?

                               
  Topraksız tarım nedir?

Modern tarımda uygulanan en önemli üretim tekniklerinden birisi de topraksız kültürdür.
Sera içerisinde sıcaklık, hava oransal nemi, ışıklanma ve havanın gaz bileşimi gibi atmosferik koşulların denetlenmesi dışında, bitkilerin kök bölgesindeki koşulların kontrol edilebilmektedir.
Topraksız tarım
1:katı ortam kültürü
2:su kültürü.
Katı ortam kültürü ülkemizde kullanılmaktadır.
. Su kültürü teknikleri ülkemizde fazla yoktur.daha çok üniversite bünyelerinde vardır..
 Katı ortam yöntemi ise, ticari olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Katı ortam tekniğinde en fazla perlit,ponza taşı , kaya yünü, hindistan cevizi kabuğu olan ortamlar tercih edilmektedir.
 Topraksız tarım için yetiştirme ortamlarının hazırlanmasında gerekli olan malzemeler şunlardır;Taban örtüsüSu ve gübre tankı (polietilen, içi sıvanmış tuğla veya beton depo)Su pompasıOtomatik sulama için zamanlayıcıpH metre ve EC metre (çözeltinin asitliğini ve tuzluluğunu ölçmek için) Plastik yatak

 Ortamların özellikleri birinin diğerinden daha iyi olması söz konusu değilken insanların ortam tercih etmesindeki sebep hangisinin daha uygun fiyata olmasıdır. Ülkemizde tercih edilen bazı ortamların rezervi bulunması sebebiyle maliyet düşmektedir..
Topraksız tarımda besin çözeltisinin yönetimi ise açık ve kapalı sistemler olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır.
Açık sistemde, besin çözeltisi tek yönlü kullanılarak bitki kök bölgesine uygulandıktan sonra drene olan çözelti sistemden uzaklaştırılarak dışarı atılmakta; kapalı sistemde ise besin çözeltisi kök bölgesine uygulandıktan sonra drene olan çözelti toplanıp kontrol edilerek bitki kök bölgesine tekrar  uygulanmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada tarıma elverişli alanların genişletilememesine karşın nüfus giderek artmaktadır. Bu sebepten dolayı günümüzde birim alandan en yüksek verim ve kaliteyi sağlamak üretimin temel amacını oluşturmaktadır. 
Topraksız tarımın avantajları olmasının  yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır.
Toprak devre dışı kaldığı için, toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme gibi işlemlere gerek olmamakta, tarımsal üretim için bitki yetiştirmeye uygun olmayan tuzlu, taşlı, çöl gibi alanlarda yapılabilmekte, besin maddelerinin kök ortamında homojen olarak dağılmakta, bitkiler için su stresi problemin yok olması, otomasyona uygun olması, toprak kaynaklı hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar sorun olmaktan çıkmakta, erkencilik topraklı tarıma göre daha belirgindir ve verim daha yüksektir.
Bu avantajları olduğu gibi topraksız tarımın dezavantajları ise ilk yatırım maliyetinin çok yüksek olması en büyük dezavantajıdır.
Bazı topraksız tarım yöntemlerinin büyük teknik donanım gerektirmesi, topraksız tarım üreticisinin mutlaka özel bilgi ve deneyime sahip olması gerekliliği, bitki besleme ile ilgili sorunların ortaya çıkması ve toprağın tamponluk görevini üstlenmesinden kaynaklanan bir takım özelliklerden bu sistemlerin yoksun olmasıdır. Sürdürülebilir gıda üretiminde yapılacak yetiştiricilik faaliyetlerinin çevre ile dost olması ve mevcut kaynakları (su, toprak) optimum seviyede kullanması topraksız tarımın önemini arttırmaktadır.
Taban eğimi verilmesi: Yetiştiriciliğinin yapılacağı seranın tabanına % 0,5-% 1 eğim verilir. Uzunluğu 60 metre olan bir serada başı ile sonu arasında 60 cm yükseklik farkı olmalıdır. Bu eğim, bitki kök bölgesindeki fazla suyun uzaklaştırılması yani drenaj için gereklidir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder