AĞAÇ BUDAMA ANKARA

çim bakımı

                              ÇİM BAKIMI

 Çim köklerinin havalandırılmasını ifade ediyor. Çimler çoğunlukla yeterince kumlu olmayan topraklarda bulunduğundan, soluması gereken köklere gerekenden çok az hava ulaşır. Bunun sonucu olarak toprak çok yapışkandır ve çimenliğin büyümesine engel olur. Havalandırmanın (hava katma) yardımı olabilir. Çimde delikler açmak için özel bahçecilik ve çevre düzenleme aletleri kullanılır. Bu delikler daha sonra çamurlu hale gelmemeleri için iri kumla doldurulur. Artık, yüzey suları daha iyi akar ve çim kökleri daha fazla hava alır ve böylece çimenlerin daha iyi büyümesi sağlanır. Evinizdeki küçük çimlik alanlarda veya sorunlu alanlarda (örn. toprağın bilhassa killi olduğu ve/veya durgun su içerdiği durumlar) çimleri bel kullanarak havalandırabilirsiniz.
Çim ekmeye hazırlanıyorsanız her bulduğunuz tohumu kullanmayın. Artık, yassı ve yaklaşık üçte bir daha yavaş büyüyerek işçilikten tasarruf sağlayan tohum karmaları vardır. Başka bir deyişle, daha az çim biçmeniz ve daha az kırpıntı temizlemeniz gerekir.
Tavşan otu, ak üçgül ve papatya gibi bazı çiçekler biz istemememize karşın çimlerimizde kendilerine yer bulurlar ve buna göz yumulur. Ancak, aktif olarak çayır tohumlarına karar kılan bahçıvanlar bunların sadece arazinin kullanılabilirliğini kısıtladığını anlamalıdırlar. Çiçek çayırlarının üzerine devamlı olarak ayakla basılmamalıdır. Ekim işlemi için yaygın olarak bulunan tohum karmaları kullanılabilir..

                         ÇİM EKİMİ
Yeni tohumların ekimini toprak sıcaklığı yaklaşık 14 dereceye ulaşana kadar erteleyin. Böylece tohumlar daha çabuk filizlenir ve genç bitkiler daha hızlı büyür. Kullanılan tohuma bağlı olarak metrekareye 30 - 40 gram arası yeterlidir. Gübreyi serpme konusunda deneyiminiz azsa ve eşit dağıtım sağlandığı konusunda sezginize güvenemiyorsanız, eşit tohum dağıtımını sağlamak için de ayar seçeneği bulunan gübre serici kullanın. Tohumları atmayı da unutmayın! Gerçekten kuru hava koşulları nedeniyle tohumları on dört günlük süre içinde veya filizlenmeden önce sulamayı ister veya ihtiyaç duyarsanız, tohumların basınçlı suyla yüzeye çıkmaması için sulamayı çok dikkatli yapın; özellikle eğimli yerlerde bunun için titiz bir işlem gerekir. Sık sık ilk biçim için en uygun zamanın ne olduğu sorulur: Üç veya dört hafta bekleyin; bu süre sonunda ancak, çim yeşillenmeye başlayıp bitki sapları yaklaşık sekiz santimetre boyuna ulaşmışsa biçmeye başlayın. Şimdilik beş santimetreye kadar kesin; çimler üçüncü veya dördüncü kez biçilip kalınlaştığında aşama aşama üç santimetreye kadar kesilebilir.

Yabani otların temizlenmesi : İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otlar temizlenir. 4-5 biçme işleminden sonra ( çim ekiminden sonraki 2. yıl ) yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı uygulanır. Ürün için öngörülen ilaçlama dozajlarına mutlaka uyulmalıdır.
Havalandırma:İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarını temizleyin.
Yosun temizleme: Yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Yosun öldürücü serpin ve ilaç etkisini gösterdikten sonra çim havalandırma tırmığı veya elektirkli çim havalandırma makinesi kullanarak yosunları temizleyin.
YAMA ÇİMİ: Çimin hasar gördüğü yerleri onarmak için tamir çimi ekebilirsiniz.
Bitim işleri : Net bir görünüm elde etmek için çim kenar kesici kullanabilirsiniz. Bu sayede toprak ve çim kesilerek çimin istenilen sınırların dışına taşması önlenir.

Güzel bir çim elde etmek için ipuçları:
·         Yağmurlu zamanlarda sümüklü böceklere karşı ilaç uygulayın.
·         Büyümemiş tohumları yüzeye çıkarmamak için toprağı fazla derinlemesine işlemeyin.
·         Çimleri ıslakken biçmeyin.
·         Çim biçme makinasını yüksek hızda kullanmayın.
·         Çim biçme makinasının bıçaklarını düzenli olarak bileyin.
·         Bitkilerin büyümesi kışın yavaşladığından kışın çimleri gerekmedikçe biçmeyin.
·         Mümkünse otomatik sulama sistemi kullanın. Otomatik olarak programlanan sulama sistemleri, hortum veya benzeri hiçbir ürün kullanımı gerektirmeden, dengeli ve ölçülü br sulama yapılmasını sağlar. Bu sistemler ayrıca bitki örtüsüne uygun sulama yaparak su tasarrufu da sağlamaktadır. Tek bir geçişte çimenlerin yeterli ve doğru şekilde sulanmasını sağlar. Sağlıklı çimler için sulama çok öNenlidir. Yaz mevsiminde çok fazla sulama isteyen çimlerin ömrünü uzatmak doğru sulamayla mümkün olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder