AĞAÇ BUDAMA ANKARA

ÇİM BAKIMI ANKARA

ÇİM BAKIMI

ÇİM BAKIMI

Havalandırma
Evet, böyle bir terim gerçekten var ve size açıklamaktan memnuniyet duyuyoruz! Çim köklerinin havalandırılmasını ifade ediyor. Çimler çoğunlukla yeterince kumlu olmayan topraklarda bulunduğundan, soluması gereken köklere gerekenden çok az hava ulaşır. Bunun sonucu olarak toprak çok yapışkandır ve çimenliğin büyümesine engel olur. Havalandırmanın (hava katma) yardımı olabilir. Çimde delikler açmak için özel bahçecilik ve çevre düzenleme aletleri kullanılır. Bu delikler daha sonra çamurlu hale gelmemeleri için iri kumla doldurulur. Artık, yüzey suları daha iyi akar ve çim kökleri daha fazla hava alır ve böylece çimenlerin daha iyi büyümesi sağlanır. Evinizdeki küçük çimlik alanlarda veya sorunlu alanlarda (örn. toprağın bilhassa killi olduğu ve/veya durgun su içerdiği durumlar) çimleri bel kullanarak havalandırabilirsiniz.
İşimizi kolaylaştıralım
Çim ekmeye hazırlanıyorsanız her bulduğunuz tohumu kullanmayın. Artık, yassı ve yaklaşık üçte bir daha yavaş büyüyerek işçilikten tasarruf sağlayan tohum karmaları vardır. Başka bir deyişle, daha az çim biçmeniz ve daha az kırpıntı temizlemeniz gerekir.
Çiçekli ÇİM ALANLAR
Tavşan otu, ak üçgül ve papatya gibi bazı çiçekler biz istemememize karşın çimlerimizde kendilerine yer bulurlar ve buna göz yumulur. Ancak, aktif olarak çayır tohumlarına karar kılan bahçıvanlar bunların sadece arazinin kullanılabilirliğini kısıtladığını anlamalıdırlar. Çiçek çayırlarının üzerine devamlı olarak ayakla basılmamalıdır. Ekim işlemi için yaygın olarak bulunan tohum karmaları kullanılabilir..
Kireç
İnsanlar çoğu zaman çimliklerine kireç eklemeyi unutur. Ancak, çayır otunda da olduğu gibi, toprağın çok asitli olması halinde çimenlerin büyümesi genellikle kısıtlıdır. Çimlik için ideal pH düzeyi hafif asidik (pH 5,5 - 6,5 arasında) olmalıdır. Kireç düzeylerini korumak için, yıllık metrekare başına yaklaşık 50 - 60 gram tarım kireci yeterli olur. Kireci daha iyi bağlayan killi topraklara göre, kumlu topraklarda kirece genellikle daha fazla ve daha sık ihtiyaç duyulur. Çimenliğinizin pH değerini toprak sondasıyla kendiniz belirleyebiliyorsanız, pH değerini 0,5 artırmak için metrekare başına 60 gram kireç ekleyin. Örnek: pH değerini 4 olarak ölçüyorsunuz ve bunu 6’ya çıkarmak istiyorsunuz; metrekare başına 4 x 60 gram, yani yaklaşık 240 gram kireç gerekir. Yaklaşık 100 metrekarelik bir çimlik için 25 kg’lık çuval yeterli olacaktır.
Yeni tohumların ekilmesi

Yeni tohumların ekimini toprak sıcaklığı yaklaşık 14 dereceye ulaşana kadar erteleyin. Böylece tohumlar daha çabuk filizlenir ve genç bitkiler daha hızlı büyür. Kullanılan tohuma bağlı olarak metrekareye 30 - 40 gram arası yeterlidir. Gübreyi serpme konusunda deneyiminiz azsa ve eşit dağıtım sağlandığı konusunda sezginize güvenemiyorsanız, eşit tohum dağıtımını sağlamak için de ayar seçeneği bulunan gübre serici kullanın. Tohumları atmayı da unutmayın! Gerçekten kuru hava koşulları nedeniyle tohumları on dört günlük süre içinde veya filizlenmeden önce sulamayı ister veya ihtiyaç duyarsanız, tohumların basınçlı suyla yüzeye çıkmaması için sulamayı çok dikkatli yapın; özellikle eğimli yerlerde bunun için titiz bir işlem gerekir. Sık sık ilk biçim için en uygun zamanın ne olduğu sorulur: Üç veya dört hafta bekleyin; bu süre sonunda ancak, çim yeşillenmeye başlayıp bitki sapları yaklaşık sekiz santimetre boyuna ulaşmışsa biçmeye başlayın. Şimdilik beş santimetreye kadar kesin; çimler üçüncü veya dördüncü kez biçilip kalınlaştığında aşama aşama üç santimetreye kadar kesilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder