bordo bulamacı
Bordo bulamacı bağlarda fungusit olarak kullanılan bakır(II) sülfat ve sönmüş kireçin bir karışımıdır. Plasmopara
viticola mantarının neden olduğu bağ mildiyösü bitki hastalığı
başta olmak üzere özellikle bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde görülen mantari hastalıklara karşı kullanılır .
Fransa’nın Bordeaux bölgesinde icat edilmiştir. Bir yüzyılı aşkın süredir
kullanılmakta olan bu fungusit, yeraltı sularına sızmasına ve akarsuları
kirletmesine rağmen hala rağbet görmekte ve kullanılmaktadır.
Kullanımı:
Bordo bulamacı üzüm asmalarındaki fungal
enfeksiyonları kontrol etmesinin yanı sıra aynı zamanda patates mildiyösü, şeftali yaprak kıvırcıklığı ve karaleke bitki
hastalıkları ile mücadele de yaygın olarak kullanılmaktadır.Organik tarım alanında
kullanım onayı aldığından dolayı gerek organik tarım üreticileri ve gerekse
organik tarım yapmayan üreticiler tarafından birçok bitki hastalıklarında
koruyucu olarak kullanılmaktadır.
.
Bordo bulamacı etkisini, karışımın bakır iyonları (Cu2+)
sayesinde gösterir. Bu iyonlar mantar sporlarındaki enzimlere etki ederek
sporların çimlenmelerini önlerler. Bu, Bordeaux bulamacının fungal hastalıklar bulaşmadan önce
kullanılması gerektiği anlamına gelir. Bu itibarla, Bordo bulamacı tedavi edici
değil sadece koruyucu bir fungusit özelliğindedir.
Hazırlanışı:]
Bordo bulamacı bileşenlerinin farklı oranları
kullanılarak hazırlanabilir. Bordo bulamacı hazırlanmasında, bakır sülfat ve
kireç metal olmayan kaplarda ayrı ayrı suda eritilir. Daima bakır sülfat
çözeltisi kireç çözeltisinin üzerine ağır ağır boşaltılarak karıştırılır.
Hazırlamada fazla su kullanıldığında dolayı, kalsiyum oksit (sönmemiş kireç)
ve kalsiyum hidroksit (sönmüş kireç) kullanılması aynı özellikte
bulamaç verir. Hazırlanan bulamaç nötr ya da hafif bazik özellikte olmalıdır.
Karışımın bu özelliği ph kağıdı ya da passız bir çivi ile kontrol edilir.
Kullanıma hazır bulamaca 5 dakika süreyle batırılan passız çivinin, bu süre
sonunda bir renk değişimine uğramaması gerekmektedir.
Bulamacın bileşimini açıklayan geleneksel yöntemde
bakır sülfat ağırlığı, sönmüş kireç ağırlığı ve su hacmi olarak bu sırayla
verilmektedir. Bakır sülfat ağırlığının kullanılan su ağırlığına olan yüzde
oranı bulamacın konstrasyonunu belirler. Bu nedenle tipik bir %1’lik Bordo
bulamacının formülü 1:1:100 olur. Burada ilk yazılan "1" 1 kg
bakır sülfat(penta hidrat)ı, ikinci yazılan "1" 1 kg sönmüş
kireci ve 100 ise 100 litre (100 kg) suyu gösterir. Bakır sülfat %25
bakır içerdiğinden dolayı, %1’lik Bordo bulamacının bakır
içeriği %0.25 olacaktır. Kullanılan kireç miktarı bakır sülfatdan daha
düşük olabilir. Aslında 1 kg bakır sülfatta bulunan bütün bakırı çöktürmek
için kimyasal saflıkta sadece 0.225 kg sönmüş kireç gerekir. Tescilli iyi
kalite sönmüş kireç rahatlıkla kullanılsa da, depolama sırasındaki bozulmadan
(havadan karbondioksit absorblamasından) dolayı, 2:1’den daha az bir oran nadiren kullanılır
ki bu da 1:0.5:100 karışım oranına karşılık gelir.
Zararı:]
Bordo bulamacının balıklara, çiftlik hayvanlarına
ve—toprakta olası bir bakır birikiminden dolayı—solucanlara zararlı olduğu
tespit edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder