AĞAÇ BUDAMA ANKARA

BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI VE KULLANIMI

bordo bulamacı
Bordo bulamacı bağlarda fungusit olarak kullanılan bakır(II) sülfat ve sönmüş kireçin bir karışımıdır. Plasmopara viticola mantarının neden olduğu bağ mildiyösü bitki hastalığı başta olmak üzere özellikle bahçe, fidelik ve tarla bitkilerinde görülen mantari hastalıklara karşı kullanılır . Fransa’nın Bordeaux bölgesinde icat edilmiştir. Bir yüzyılı aşkın süredir kullanılmakta olan bu fungusit, yeraltı sularına sızmasına ve akarsuları kirletmesine rağmen hala rağbet görmekte ve kullanılmaktadır.
Kullanımı:
Bordo bulamacı üzüm asmalarındaki fungal enfeksiyonları kontrol etmesinin yanı sıra aynı zamanda patates mildiyösüşeftali yaprak kıvırcıklığı ve karaleke bitki hastalıkları ile mücadele de yaygın olarak kullanılmaktadır.Organik tarım alanında kullanım onayı aldığından dolayı gerek organik tarım üreticileri ve gerekse organik tarım yapmayan üreticiler tarafından birçok bitki hastalıklarında koruyucu olarak kullanılmaktadır.
.
Bordo bulamacı etkisini, karışımın bakır iyonları (Cu2+) sayesinde gösterir. Bu iyonlar mantar sporlarındaki enzimlere etki ederek sporların çimlenmelerini önlerler. Bu, Bordeaux bulamacının fungal hastalıklar bulaşmadan önce kullanılması gerektiği anlamına gelir. Bu itibarla, Bordo bulamacı tedavi edici değil sadece koruyucu bir fungusit özelliğindedir.
Hazırlanışı:]
Bordo bulamacı bileşenlerinin farklı oranları kullanılarak hazırlanabilir. Bordo bulamacı hazırlanmasında, bakır sülfat ve kireç metal olmayan kaplarda ayrı ayrı suda eritilir. Daima bakır sülfat çözeltisi kireç çözeltisinin üzerine ağır ağır boşaltılarak karıştırılır. Hazırlamada fazla su kullanıldığında dolayı, kalsiyum oksit (sönmemiş kireç) ve kalsiyum hidroksit (sönmüş kireç) kullanılması aynı özellikte bulamaç verir. Hazırlanan bulamaç nötr ya da hafif bazik özellikte olmalıdır. Karışımın bu özelliği ph kağıdı ya da passız bir çivi ile kontrol edilir. Kullanıma hazır bulamaca 5 dakika süreyle batırılan passız çivinin, bu süre sonunda bir renk değişimine uğramaması gerekmektedir.
Bulamacın bileşimini açıklayan geleneksel yöntemde bakır sülfat ağırlığı, sönmüş kireç ağırlığı ve su hacmi olarak bu sırayla verilmektedir. Bakır sülfat ağırlığının kullanılan su ağırlığına olan yüzde oranı bulamacın konstrasyonunu belirler. Bu nedenle tipik bir %1’lik Bordo bulamacının formülü 1:1:100 olur. Burada ilk yazılan "1" 1 kg bakır sülfat(penta hidrat)ı, ikinci yazılan "1" 1 kg sönmüş kireci ve 100 ise 100 litre (100 kg) suyu gösterir. Bakır sülfat %25 bakır içerdiğinden dolayı, %1’lik Bordo bulamacının bakır içeriği %0.25 olacaktır. Kullanılan kireç miktarı bakır sülfatdan daha düşük olabilir. Aslında 1 kg bakır sülfatta bulunan bütün bakırı çöktürmek için kimyasal saflıkta sadece 0.225 kg sönmüş kireç gerekir. Tescilli iyi kalite sönmüş kireç rahatlıkla kullanılsa da, depolama sırasındaki bozulmadan (havadan karbondioksit absorblamasından) dolayı, 2:1’den daha az bir oran nadiren kullanılır ki bu da 1:0.5:100 karışım oranına karşılık gelir.
Zararı:]

Bordo bulamacının balıklara, çiftlik hayvanlarına ve—toprakta olası bir bakır birikiminden dolayı—solucanlara zararlı olduğu tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder