AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/21/2016

İĞNE YAPRAKLI AĞAÇLARDA ÖKSEOTU ZARARI

iğne yapraklılarda ÖKSEOTU MÜCADELESİ
Ökseotu, ülkemiz iğne yapraklı ormanlarında zarar yapan parazittir.
Ökseotu, bir taraftan ağaçlarda meydana getirdiği artım ve kalite kaybı ile ekonomik zarara neden olmaktadır.,

 BİYOLOJİSİ ve ZARARI Çam ökseotu, ağaçların dal ve gövdelerinde yaşayan herdem yeşil, 1 metreyi geçen bir bitkidir.
 . Bitkinin çiçeklenmesi ve tohum vermesi yıllar alabilir.bitkinin bütün besin maddelerini alır. Yayılışı kuşlar tarafından olur.
 

.
Ağaca ulaşan ve çimlenen ökseotu tohumu, gelişimine başlar.
Çam ökseotu, emici kökleri ile bitkinin madensel besin maddelerini aldığından, bitkiyi zayıflatarak normal gelişmesini önler ve bazen de tamamen kurutur.
  tedavisinde, ökseotunun tohum oluşturmadan ve diğer dal ve ağaçlara yayılmadan önce mekanik olarak uzaklaştırılması belki de en iyi mücadele şeklidir.
 Şiddetli şekilde salgın görmüş ağaçlar ortadan kaldırılmalı ve yerlerine ökseotuna dayanıklı olabilecek türler getirilmelidir. Ökseotlu dalların budanmasında dikkat edilmesi gereken konular vardır. Salgına uğramış dalların uzaklaştırılması için ökseotunun bağlı olduğu dalın en az 20 cm alttan kesilmesi gerekmektedir. Şiddetli ökseotu istilasına uğramış ağaçlar.eğer kazınırsa üstü siyah bantla kapatılır.ökseotu ışığa ihtiyaç duyduğu için 2 yıl içinde kazınan yerde kaybolur.ışık görürse tekrar sürgünler filizlenecektir.
Bu durumda uygulamanın tekrarlanması gerekebilir. Bu mücadele ormanlık alanlarda zordur.ancak küçük alanlarda olabilir.en azından kazınması başka ağaçlara yayılımını durdurur.


, ökseotuna dirençli veya yarı dirençli ağaç türlerinin dikilmesidir
3 yıl içinde budanmış ağaçların yeniden gözden geçirilmesi önemlidir.
 Ticareti yapılamayacak bulaşıklı dalların kesilerek düşürülmesi,
 Seyrekleştirme ile orman sağlığını koruma,
,
Kimyasal mücadelede:maddelerden en etkilisi Ethephon (2-kloroetilfosfonik asit) olarak bilinmektedir. bitki gelişim düzenleyici olarak kullanılan Ethephon uyku dönemindeki konukçu ağaçlardaki ökseotuna karşı direkt olarak kullanılmaktadır..ökseotunun yapraklarının tamamı ıslatılmalıdır. Püskürtme sadece geçici kontrol sağlar ve tekrarlanması gerekebilir
Ethephon, ekonomik bakımdan uygun alanlar için tavsiye edilmektedir. Bu kimyasal madde, etileni salgılayarak bir bitki hormonu gibi ökseotu gelişimini kökten keser. Kökleri öldürmediğinden parazit bitki tekrar sürgün vermektedir. Bununla birlikte ökseotunun yeni salgınları önlenmiş olur. Bu uygulama her 2-4 yılda bir tekrarı gerektirmektedir.
Mart ayında ökseotuna karşı ethephon uygulamasının yapıldığı alanlarda, çoğunluğunu yokeder.Bu tedavinin ardışık olarak yapılması durumunda bu tedavi dahada etkinleşir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder