MEYVELERDE ÇİÇEK
YANIKLIĞI. .
Bakteriyel kanser ve zamklanma
hastalığını oluşturan Pseudomonas syringae pv. syringae, başta kiraz ve kayısı
olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalığa neden olur.
Hastalık, ılık ve nemli
havayı tercih eden serin ve nemli koşullarda oluşur. Yağmur ve özellikle de
çiçeklenme döneminde görülen düşük sıcaklık veya don çiçek enfeksiyonlarının
oranını arttırır.
Ilık ve kuru hava bakterinin gelişimini engeller.
Bakteriler kanserlerin kenarlarındaki kabuk
dokusunda kışı geçirir. İlkbaharda bakteri bu kanserlerde çoğalmaya başlar ve
yağmurla çiçek ve genç yapraklara yayılır. Gözlerdeki çatlaklardan ve budama
yerlerindeki yaralardan bitkiye girer.
pek çok bitki türünün
yüzeyinde canlılığını sürdürür ve gelişir. Sıçrayan yağmur damlaları ve
böcekler yayılmasını sağlar. Hastalığa karşı armut çeşitleri elma çeşitlerinden
daha duyarlıdır.
Hastalık etmeni çiçek
yanıklığı, yaprak lekeleri, dallarda geriye doğru ölüm, gözlerde ölüm ve
kabukta çöküntü ve çatlamalara(kanser) sebep olur. Hastalığa elma ve armutta
Pseudomonas çiçek yanıklılığı denmesinin sebebi ani gelişen yanıklığın genç göz
ve çiçekleri öldürmesidir. Armutta etkilenen gözler ilkbaharda açılamaz, kurur
ve ölür. Çiçeklenme sonrası belirtiler gelişen meyvenin kaliks kenarının
siyahlaşması, demetteki yapraklar etkilenmeden çiçeklerin siyahlaşması veya
çiçek ve yapraklarıyla birlikte demetlerin tamamen ölümü şeklindedir Kanserli
dalların uç kısımlarındaki yapraklar ilkbahar sonları ve yaz aylarında
solgunlaşıp, ölebilir.
Hastalıklı
çiçekler solar, kahverengi renk alır ve dalda asılı kalır.
Hastalıklı tomurcuklar kahverengileşerek kurur.
İnce dallar ve sürgünlerde yanıklık, kabukta esmer,
çökük lekeler görülür ve fazla sayıdaki lekeler dalın kurumasına yol açar.
Çiçeklenme sonrası enfeksiyonlarda ayrıca meyve ve yapraklarda
parlak siyah lekeler oluşur. kahverengileşme ve ölüm belirtileri Sürgünlerin
ucu kahverengi siyaha döner ve ölür. Sürgün üzerinde oluşan kabuk kanserleri
kahverengi, düzensiz lekeler şeklinde başlar leke üzerinde dış kabuğun soyulması Bu hastalığın belirtileri Ateş Yanıklığı (E.
amylovora) hastalığının belirtilerine çok benzer.
Enfeksiyonlar başlangıç noktasında kalarak nadiren meyve
dalcığından aşağıya ilerler, genelde ağacın alt kısımlarında sınırlı kalır
Yanıklık gösteren sürgünlerin dibinde dış kabuk soyulur,
Yaprak ve meyve
enfeksiyonlarında kuru ve lokal lekeler oluşur,
Hastalık çiçeklere daha
çok zarar verir, dal ve gövde ölümleri ise nadiren gerçekleşir. çiçek
yanıklılığı hastalığı, meyve dalcıklarının ve yapraklarının sayısında azalmaya
ve önemli ürün kayıplarına neden olabilir.
Çeşide ve yetiştirme
bölgesine bağlı olarak armutlar tomurcuk döneminden erken meyve tutumu dönemine
kadar duyarlıdır. Elmada erken çiçeklenme döneminde enfekte olan meyve gözleri
gelişmez, kahverengileşir, kağıt gibi olur ve dökülebilir. Daha geç gerçekleşen
enfeksiyonlarda çiçek petalleri ve sapları etkilenir ve meyve demetinin dip
kısımları kahverengileşir veya siyahlaşır. Enfeksiyon genelde meyve demetinden
öteye gitmez, ancak bazen meyve dalları ölür
Çiçekte görülen belirtiler Ateş Yanıklığı hastalığının
belirtilerine çok benzemekte, ancak bu hastalıkta Ateş Yanıklığı hastalığı
belirtilerinden farklı olarak enfekteli kısım üzerinde bakteriyel akıntı
görülmez. Ana dallar ve gövde
üzerinde kanserler oluşur. İlkbaharda kanserler hızla ilerler. Kanserli
dokuların yüzeyi ıslak ve yanık görünümlüdür. Bu bölgelerden zamk çıkışı
gözlenir
Elmada ,armut ve
kirazda meyve dalcığının ölümü
Armut ve elmanın yanı
sıra kiraz, kayısı, şeftali, erik gibi sert çekirdekli meyve türlerinde ve
bunun yanında turunçgil, badem, ceviz, gül, , meşe, söğüt gibi çeşitli
bitkilerde ve hatta pek çok otsu bitki türünde zarar yapmaktadır.
MÜCADELESİ
Ağaçlar don zararından korunmalıdır.
–Ağaçlar üzerindeki
hasta dallar sıcak ve kuru havalarda kesilerek yakılmalıdır.
–Budamada kullanılan aletler her seferinde %10’luk sodyum
hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
–Bahçede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama Zamanı
1. ilaçlama: Sonbaharda yaprakların %75’i döküldüğünde,
2. ilaçlama: İlkbaharda gözler uyanmadan önce yapılır.
Kullanılacak Alet ve Makineler İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya
motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder