süs bitkileri:
BAKIM ŞARTLARI VE ÜRETİM ŞEKİLLERİ İLE SÜS BİTKİLERİ İÇ MEKAN
VE DIŞ MEKAN BİTKİLERİ OLMAK ÜZERE 2 YE AYRILIR. ŞU AN DAHA ÇOK DIŞ MEKAN
BİTKİLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ.
Süs bitkileri üretiminde
temel üretim şekli vejetatif üretimdir.
A: Vejetatif üretme,
B:çelik,
C:kök sürgünü,
D:yaprak,
E:yumru ve rizom gibi
vejetatif bitki kısımlarından alınma parçalarla yapılan üretme şeklidir.
Bazı bitki türlerinde de çimlenme engeli yüzünden tohum
çimlenmesi bir iki yıl sürebilir. Bunlara bir süre çimlenme engelini giderici
işlemler uygulamak gerekli olabilir. Bu durumda bunlar, bir tür çelikle çok
daha kolay üretilebilir. Bu çeşit vejetatif yollarla üretilen yeni bitkiler, bu
bitki kısmının alındığı ana bitkiye kalıtsal nitelikleriyle tıpatıp benzer
bitkilerdir.
Vejetatif Üretme
Temel Üretme Metodunu
İçermektedir: • Çelikle Üretme •
Aşı ile Üretme
Daldırma ile Üretme
Diğer Vejetatif Üretme
Yolları
FİDAN YER
Fidanlık sahasının
büyüklüğü
yıllık fidan ihtiyacı,
fidan yaşı,
fidanların şaşırtılıp şaşırtılmayacağına bağlı ise de fidanlık
tipiyle de ilgilidir.
Fidan yeri yetiştirilmesi istenen türlerin doğal yetişme
ortamı isteklerine uygun bir yer olmalıdır.
Fidan yerinin geçmişi
hastalık ve haşarat yönünden iyi bilinmelidir.
Fidan arazisinin
çevresinde herhangi bir çevre kirleticisinin olmaması gerekir. Düz sahalar
makineli çalışmalara olanak sağlar ve sahada daha eşit sulama yapılabilir.
Alanın iklim bakımından ılıman, vejetasyon periyodu uzun,
yağışları arzulanan miktar ve dağılımda olan sıcaklık düzensizlikleri, kuvvetli
don etkileri olmayan, yüksek hava rutubeti aşırıya kaçmayan bir yer olması
fidan yetiştirmenin en önemli klimatik koşullarını oluşturur.
Toprak ve su koşulları
Fidan toprak derinliğinin 50-80 cm olması idealdir. Fidan için toprağın hafif
olması idealdir.
Ağır killi topraklar
fazla su tuttuğundan soğuk olur ve güç ısınır. Toprak yüzeyinden itibaren 50 cm
derinliğine kadar olan kısımda taş ve çakıl bulunmamalıdır.
Taban suyu yüksekliği
de fidan seçiminde önemlidir. Taban suyunu fazla miktarda tuz içermesinin de
büyük sakıncaları vardır. Yakınında ve içinde yeterli, ucuz ve istenen
özelliklerde su bulunan fidanlıklar tercih edilmelidir.
Fidan su kaynakları nehir, çay, dere olmak üzere her türlü
akarsular, kuyular gibi her türlü su kaynağı olabilir. yalnız verim ve kalite düşüklüğü değil
giderlerin yüksekliği de işletmenin verimli çalışmasına olanak vermez.
Güneşlenmenin az olduğu soğuk ve kuzey yörelerde doğu batı
doğrultusu daha büyük önem taşırken güneş ışınlarının fazla olduğu güney ve
sıcak yörelerde kuzey güney doğrultusu tercih edilmelidir.
FİDANLARDA BAKIM ŞARTLARI
Ot Mücadelesi Ve Çapa
Yabani otlar fidanların besinlerine ve su alımlarına ortak olup, daha büyüdüklerinde
de küçük fidanları ışıksız bırakarak boğulmalarına neden olurlar. Bazı fidanlar
bu ot rekabetine yenik düşerler, bazıları da gelişme ve kaliteleri açısından
büyük kayba uğrarlar. Ekim parsellerinde ot alma, ekilen tohumlar çimlendikten
hemen sonra elle ve dikkatle yapılmalıdır.
ot almada el aletleri yanında daha çok makine ve ekipmanlar kullanılır.
Bir yılda 4-5 generasyon üreyen, gelişen yabancı ot tohumları vardır. Bu
itibarla ot kontrolünün bütün yıl yapılması gerekir
. Kimyasal ilaçlama
Makine ile budama
Tohum ekilmiş tarlalar
Tohum ekimi için zemin hazırlama, Ekilmiş tohumların sulanması
Bakımlı alan
Traktör ile çapalama
Sulama
Sulama, çeşitli
fiziksel ve kimyasal işlemlerle suyun besin maddelerini eriterek bitkinin
bünyesine alınabilirliğini sağlaması ve bu besin maddelerini dokulara, taşıması
suretiyle bitki beslenmesinde önemli rol oynar.
Küçük kaplı fidanlarda
üstten yağmurlama ile sulama en yaygındır.
saksılı fidanların su ihtiyaçları; türe, saksının büyüklüğüne, depolama kapasitesine, içindeki ortama, iklim
koşullarına ve sulama sistemine göre değişir.
SÜS BİTKİLERİNDE
BUDAMA
Budama Gövde dal budamaları daha ziyade yapraklı fidanlar için
bahis konusudur. Fazla kıvrık dallar, çatallaşmış tepeler budanmak suretiyle
alınır. Bir tek asli gövde kalacağına göre diğerlerinin zamanında ve usulüne
uygun olarak alınması gerekir.
Budamada, şaşırtmanın 1.yılından itibaren başlanır. Her
vejetasyon mevsiminde, fidanın durumuna göre bir veya daha fazla tekrarlanır.
Budamanın şiddetli yapılması büyümeyi İYİ yönde etkiler. Budama keskin budama
makası ile yapılır.
Çatallaşmış tepelerde istikbal vadedenin dışındakiler ile
kalınlaşmış yan dallar ilk olarak alınır.
Kök kesimi tatbik
edilen fidanlarda kuvvetli bir kök sistemi teşekkül etmektedir. Bu fidanlar
gerek fidanlıktaki repikaj sahalarında gerekse ağaçlandırma sahalarında daha
iyi tutmakta ve gelişmeleri de daha fazla olmaktadır. Gerektiğinde fidanlarda
yan kök kesimi de uygulanarak yan kök teşekkülü aşırı olan türlerle bu mahzurda
ortadan kaldırılabilir. Kök kesimine tabi tutulacak fidanların yaşı, iğne
yapraklı ve yapraklı türlerde farklılık gösterir. Genel olarak ibreli
fidanlarda, bu işlemin uygulanacağı fidanların kökleri gelişmiş ve bıçak
darbesi karşısında kıvrılmayacak bir durumda olmalıdır. esimi yapılmalıdır.
Ancak, burada dikkat edilecek husus, fidan boylarını kök kesme bıçağının üst
çerçevesini aşmamasıdır.
fidanların 30-40 cm
kadar boy aldığı devrede bu işlem uygulanmalıdır. Aksi halde bıçağın, üst
çerçevesine fazlasıyla mukavemet edecek olan fidanlar zarar görebilir.
Alınacak tedbirler şunlardır:
a-Toprağın kil oranı yükseldikçe bu hastalık arttığından
fidanlıklarda kil oranını düşürücü tedbirler alınmalıdır.
b- Bu hastalığın çok
etkin olduğu fidanlıklarda ekim sıklığı mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır
- Ekimleri sıcak mevsimde(zamanda) yapmaktan kaçınmalıdır.
C:Tohum ekimleri ilkbaharda mümkün olduğunca erken
yapılmalıdır. Bu mantarın optimum üremesi + 24 ºC’de olmaktadır.
d- Tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemelidir.
e- Ekim sonrası örtü
materyali olarak ağır yapıda materyal kullanmaktan kaçınılmalı, organik maddece
zengin, gevşek yapıda materyal kullanılmalıdır.
f- Normalden fazla gübre kullanılmamalıdır
Gübreleme Besin maddeleri kaybını önlemek üzere zaman zaman
bir düzen içerisinde fidanlık topraklarının gübrelenmesi gerekir. Yeterli besin
maddeleri verilen topraklarda yetişen fidanlar daha iyi tutar, daha iyi gelişir.
Bu nedenle fidanlıklarda gübreleme önem taşır.
. Genel ve ortalama olarak
dekar alana 2-3 ton ahır gübresi verilmesi önerilir. Gübrenin
verilmesini takiben derhal tırmık veya tarakla karıştırılması icap eder.
Kompostunda birim sahada kulanım miktarı; toprak türüne, tekstürüne ve toprağın
besin gereksinimine göre büyük ölçüde değişir. Ancak kabaca bir dekarlık sahaya
10-15 m3 kompost verilmesi önerilir. Kompostun yine ahır gübresinde olduğu gibi
toprağa bir tırmıkla gömülmesi, fakat bu gömülmenin 5 cm yi geçmeyecek şekilde
oldukça sığ olması istenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder